Salı, Ocak 09, 2018

Sabır


     Boşluk hayata, hayat da maksada dayanır. Maksadı merak edersin, erişmek için debelenir durur acele yollarında. Halbuki bilmezsin ki maksat hep doğru zamandır, doğru yerdir, doğru şekildir. Hayırdır maksat, şer ile işi olmaz. Ne terazisi ne saati vardır şaşacak. Sır saklar maksat; her zerresinde, her tezahüründe hem de. Bilirsin ki, bu sırra nail olan öze erişir, öze erişen de sırra. Saklı olan, erdemde gizlidir. Erdem de sabırda.
   
     Öylece oturup beklemek değildir sabır; ileriyi görmektir. Dikenin ardındaki güle, gecenin ardındaki gündüze tahayyül etmektir. Doğru zamandır sabır, doğru yerdir; en basit bilgidir. Ağaçlar bilir mesela; çiçeklerini açmayı da, yapraklarını döküp çırılçıplak kalmayı da.. Kelebek de bilir; tırtıl olup kozada beklemeyi, tek bir günlük murada erişmenin geçtiği haftalar süren yolu. Kara kömür bile bilir; parlak bir elmas olmak için sabrın selametini. Çevrendeki her şey bilir doğru zamanı, doğru yeri. Sen bilmezsin bir tek, acele edersin.

     Bilgeliktir sabır, rahman olandan gelir. Sır gibi saklıyken apaçıktır. Bir yandan sınavdır sabır, dener seni. Alevdir, kor ateş gibi yakar içini, zorlar seni. Nefisle olan imtihanın baş ölçütüdür. Oysa sabır, belayı edeple karşılamayı, kabullenmeyi değil göğüs germeyi öğretir sana. Kendin olmayı, kendindeki seni bulmayı gösterir. Kendini bulmak, selametin kapısını aralamak ise amacın; sabırdır bu kapının anahtarı.

     Sabredenlere selam ile.. 




Share/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder